Publicatie op de website, 24 september 2024

Van jonge consultant tot oprichter MACOIN: in gesprek met Jelle van der Schaaf

Jelle van der Schaaf, oprichter van MACOIN, een consultancybureau dat zich richt op het publieke domein, begon zijn carrière ooit als jonge consultant met grote dromen. Vandaag leidt hij een groeiend bedrijf dat bekendstaat om zijn pragmatische aanpak en betrouwbare resultaten. In een openhartig gesprek met Ronny Asscher-Magid van SENSE Recruitment deelt Jelle zijn verhaal, van zijn eerste stappen in de consultancywereld tot het moment dat hij besloot zijn eigen onderneming te starten.

null

De eerste stappen: leren van de besten

Net als veel consultants begon Jelle zijn carrière op een plek waar hij veel kon leren. Zijn stage in Engeland bij Elixirr, destijds een kleine consultancy club, bleek van onschatbare waarde. “Daar zag ik hoe de oprichters, allemaal oud consultants van grote kantoren, met passie en overgave hun consultancybedrijf bouwden. Dat raakte me,” vertelt hij. Hier kreeg Jelle de kans om dicht bij de actie te staan en ontdekte hij dat consultancy niet alleen om inhoud gaat, maar vooral om gedrevenheid en ondernemerschap.

Voor Jelle is de variatie in projecten en de mogelijkheid om écht impact te maken het mooiste aan het vak. “Je komt in aanraking met verschillende sectoren, bedrijven en problemen. Elk project is weer anders, en dat maakt het spannend.” Consultancy biedt de kans om binnen korte tijd veel te leren, nieuwe ervaringen op te doen, en jezelf voortdurend uit te dagen.

De sprong naar het ondernemerschap: Waarom MACOIN?

Ondernemerschap zit Jelle in het bloed. Hij groeide op in een familie van ondernemers en wist al snel dat hij ooit zijn eigen pad wilde volgen. Hij koos ervoor om eerst ervaring op te doen bij andere bedrijven. “Ik wilde begrijpen hoe dingen werken, hoe consultancy in elkaar steekt, voordat ik mijn eigen bedrijf zou beginnen,” zegt hij. Die instelling bracht hem bij verschillende bedrijven, onder andere Pink Elephant.

De stap naar het ondernemerschap kwam na zijn promotie tot partner. "Mijn doel was om voor mijn dertigste partner te worden, toen dat lukte wist ik dat ik klaar was voor mijn volgende uitdaging: mijn eigen bedrijf beginnen," vertelt hij. Dat werd consultancybureau MACOIN.

De consultants van MACOIN richten zich op organisatieverbeteringen en digitale transformatie binnen het publieke domein. "Bij MACOIN draait alles om waarmaken wat je belooft," zegt Jelle. "We zijn geen groot, bureaucratisch bedrijf, maar een pragmatische speler die echt resultaten boekt bij de klant." MACOIN staat bekend als een betrouwbare partner die deadlines haalt en projecten binnen budget oplevert.

De reis naar zelfstandigheid

MACOIN is nu een bloeiend consultancybureau, maar de weg ernaartoe was niet zonder uitdagingen. Jelle deelt openhartig over de lessen die hij onderweg leerde. “Je moet doelen stellen. Als je ergens wilt komen, moet je jezelf continu uitdagen en werken aan verbetering.” Een van zijn belangrijkste inzichten is dat ondernemen zowel mooie als moeilijke kanten kent. “Soms gaat het geweldig, maar op andere momenten kan het tegenzitten. Het gaat erom hoe je daarmee omgaat en blijft volhouden.”

Een cruciaal onderdeel van MACOIN’s succes is de samenwerking tussen Jelle en zijn compagnon Arvid. Ze vormen samen een krachtig duo. Naarmate hun bedrijf groter werd, nam het belang van een heldere takenverdeling ook verder toe. Jelle richt zich nu intern op het bouwen aan de organisatie van MACOIN en Arvid is vooral buiten en focust zich op de commercie.

Samenwerking met SENSE Recruitment: het belang van organisatie-DNA

SENSE Recruitment, en in het bijzonder interim recruiter Seline de Keijzer, heeft een sleutelrol gespeeld in de groei en professionalisering van MACOIN. "Seline heeft ons enorm geholpen om onze organisatie-DNA helder te krijgen," vertelt Jelle. "Dit was een cruciale eerste stap om niet alleen de juiste mensen aan te trekken, maar ook om samen onze HR-organisatie steviger neer te zetten. Seline laat dit als rode draad lopen door onze hele organisatie, waaronder het wervingsproces en de onboarding van nieuwe collega’s. Dit zorgt voor medewerkers die niet alleen over de juiste vaardigheden beschikken, maar ook perfect bij de cultuur van MACOIN passen. Nu de fundering staat kunnen we verder bouwen.”

Welke tips heb je voor (startende) consultants?

Een cruciaal advies is om een bedrijf te kiezen dat qua cultuur bij je past. “Kijk niet alleen naar wat een bedrijf doet, maar ook naar hoe ze het doen en of dat bij jou aansluit. Past een formele aanpak bij jou, of zoek je juist een wat vrijere, meer ondernemende omgeving?”

Het draait niet alleen om theoretische kennis of analytisch vermogen. Een goede consultant moet ook pragmatisch zijn en in staat om daadwerkelijk dingen voor elkaar te krijgen. "Je moet bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken en de klant op de best mogelijke manier te helpen," legt hij uit. De consultants die het verschil maken, hebben doorzettingsvermogen, flexibiliteit en het vermogen om snel te schakelen tussen verschillende projecten en klantbehoeften.

"Consultancy is geen 9-tot-5 baan. Soms werk je lange uren, en je moet bereid zijn die uren te maken.” Maar, zo verzekert Jelle, de beloning komt later, en die is het harde werk waard. Hij benadrukt ook het belang van nieuwsgierigheid: "Je hoeft niet alles te weten als je begint, maar je moet wel de wil hebben om snel te leren. Wat Jelle regelmatig terugziet bij startende consultants, en waar hij zich vroeger ook weleens schuldig aan heeft gemaakt: “Vergeet niet hoe uitdagend, en soms complex, het werk is en denk niet dat je alles al weet! Je groeit pas echt als je jezelf blijft uitdagen en open blijft staan voor wat je kunt leren,” benadrukt Jelle.